Zamieszczone przez lukasz3112
Tweetery trzeszczą - pomocy :(
Zwiń
X
-
Tweetery trzeszczą - pomocy
Witam,
Podłączyłem procesor dźwięku Alpine pxe h650. Do tego jeden wzmacniacz 4 kanałowy na głośniki wewnątrz auta i drugi wzmak zmostkowany na suba. Po podłączeniu (chyba ze sto razy sprawdzałem poprawność), kalibracji ustawieniach itp wszystko zagrało całkiem nieźle.
Jest jedno małe ale... Po przekroczeniu głośności 17 jednostek (skala jest do 39) głośniki wysokotonowe zaczynają trzeszczeć. Nie ważne jak jest ustawiony gain na wzmakach. Głośniki trzeszczą. Radio wcześniej nie trzeszczało. Z czego to może być??
Głośniki mam seryjne. Czy jest możliwe że zwrotnica nie rozdziela prawidłowo sygnału i podaje bas na tweeter i dlatego trzeszczy? Czy u mnie w ogóle są zwrotnice? ( no ale chyba muszą być skoro mam głośniki odseparowane). No ale przy podłączeniu bezpośrednio pod radio zwrotnica rozdzielała dobrze... Co się mogło stać bo cały dzień kombinuję i nic
Hmm... Coś mnie oświeciło. Wcześniej podawałem sygnał na głośniki bezpośrednio z radia. A teraz poprzez procesor wychodzi na wzmacniacz i ze wzmaka idzie na głośniki. Czy możliwe że zwrotnice "nie wyrabiają" bo sygnał ze wzmaka jest za mocny i dlatego gwizdki trzeszczą??
-
-
Subaru, prawdopodobnie jest to wina tego, że w ori tweeterach jest zwrotnica pierwszego rzędu o nachyleniu 6dB/okt ( szeregowy kondensator ). Przy samym radiu, które ma pewnie w porywach 20W na kanał, tweeter wytrzymuje mocowo to łagodne filtrowanie od dołu. Ale przy wzmaku, który daje pewnie ze 3-4 razy tyle mocy, może już być za słabo i na tweeter idzie zbyt dużo mocy w okolicach częstotliwości podziału ( zapewne w okolicach 2,5 - 4 kHz ). Wyjścia są dwa: dajesz zwrotnicę o nachyleniu 12dB/okt ( takie są zazwyczaj w dobrych zestawach odseparowanych ) lub jeśli masz możliwość odfiltrowania na wzmaku/radiu ( filtr górnoprzepustowy - HI PASS ) to możesz na chwilę włączyć ten filtr, ustawić na 3-4 kHz ( jeśli się da ) i wtedy zobaczyć czy dalej trzeszczą tweetery ( nie będzie wtedy basu, ale chodzi tylko o sprawdzenie ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamuZamieszczone przez SubaruCzy u mnie w ogóle są zwrotnice?
jak są podłączone ze sobą procesor i radio ? po głośnikowym złączu (hi input)?
Tak zgadza się. Dźwięk wyjąłem z kostki ISO i podąłem na procesor na hi input tak jak w instrukcji. Manipulowałem głośnością podczas kilku prób strojenia i ciągle było tak samo. Granicą jest głośność na poziomie 17 (skala do 39).
Czyli jeszcze czeka mnie rozebranie drzwi i podłączenie zwrotnic. Jakie polecicie? Takie żeby było ok i w miarę przystępnej cenie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SubaruCzyli jeszcze czeka mnie rozebranie drzwi
Zamieszczone przez Subarui podłączenie zwrotnic
mozesz dla eksperymentu dać oczko niższej wartości kondensator przy tweeterze (podniesiesz punkt cięcia zwrotnicy).
jednak to co ja bym zrobił na twoim miejscu, wyłożywszy już troche kasy na proca i wzmaka, to kupiłbym odseparowany zestaw głośników, helix blue, dego ST, hertz HSK, czy tanie ground zero tak aby mieć pewność że mam głośniki a nie wyrób głośniko podobny montowany przez producenta auta.
całość zagra ci jak najsłabsze ogniwo na to pozwoli, przy modyfikacjach o których piszesz że zrobiłeś właściwym miejscem fabrycznych głośników jest kosz lub serwis aukcyjny :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Nie mogłem na radiu słuchać powyżej 16 i na tej głośności stroiłem. Z tego powodu wzmaki ustawione są na ok 3/4. Radio ustawione jest na tą głośność co stroiłem a reguluję ją przez procesor tak jak napisane w instrukcji.
Dziwi mnie to że nawet cicho słuchając radia (bardzo cicho) gdy przekroczę 16 na radiu to i tak gwizdki trzeszczą. A jak radio jest ustawione równo na 16 i podkręciłem wzmaki do 3/4, głośność procesora dałem na full to jest głośno że jak siemasz Irenka a żaden tweeter nawet nie zatrzeszczy.
Zbliża się okres zimowy dlatego obecnie nic nie cuduje, ale na wiosnę zmienię głośniki przednie i wygłuszę drzwi. Muszę jeszcze pobuszować na forum żeby wiedzieć co i jak i jak się zrobi ciepło to biorę się do działania
Komentarz
-
Komentarz